آیا به رایحه تند و نه چندان شیرین گلها علاقه دارید؟ در این صورت عاشق رایحه شکوفههای پرتقال خواهید شد.
اسانس روغنی شکوفه پرتقال در صنعت رایحهدرمانی محبوبیت زیادی داشته و در عطرهایی چون Chanel No°5 نیز به کار رفته است، زیرا به آسانی با سایر رایحهها یا روغنها ترکیب میشود. اسانس روغنی شکوفههای پرتقال فواید متنوعی برای ذهن و بدن دارد.
تاریخچه شکوفههای پرتقال
رایحه شکوفههای پرتقال یک مد زودگذر و جدید نیست، بلکه ریشه در دوران باستان چین دارد. این گل یکی از ارکان اصلی و مقدس در سنت ازدواج بوده که نماد پاکدامنی، فضیلت و داراییهای ارزشمند به شمار میرفته است. استفاده از شکوفه پرتقال نشان از باروری و موفقیت داشت. این شکوفه ها با عفت و پاکدامنی پیوند خورده بودند. در دوره ویکتوریا استفاده از آنها در لباس عروس یک آیین اجباری بود.
به شکوفههای پرتقال “نرولی” نیز می گویند. نام «نرولی» برگرفته از نام شهر کوچکی در نزدیکی رم و شاهزاده آن است که برای نخستین بار از شکوفه پرتقال به عنوان عطر استفاده کرد. اواخر قرن شانزدهم بود. آن ماری اورسینی (آنا ماریا د لا ترمویل)، شاهزاده زیبای فرانسوی و ظریفالطبعی بود که از رایحههای مختلف برای زیبایی و نظافت خود استفاده میکرد. شاهزاده همیشه کمد لباسهایش را معطر میساخت و همچنین از رایحههای موردعلاقه اش در حمام استفاده میکرد که یکی از آنها عطر شکوفه پرتقال بود.
شاهزاده خانم عاشق گلهای سفید کوچکی شده بود که به صورت دسته جمعی شکوفه میدادند. او نخستین کسی بود که این گلها را تقطیر کرد تا روغن تهیه کند. عطر آن باورنکردنی و دلربا بود. خیلی زود، تمامی اهالی به این عطر روی آوردند. این رایحه قوی و هوسافزا به افتخار او «نرولی» نام گرفت.
آن دوران در لباس عروس از شکوفههای سفید کوچک برای گلآرایی استفاده میشد که یک تغییر و تحول از سنتها و روندهای غرب به شرق را شامل میشد. زنان جوان موهای خود را با شکوفههای پرتقال میآراستند. این روند به قدری رواج و محبوبیت پیدا کرد که با عبارت «جستجوی همسر» در اروپا مترادف شده بود.
شکوفههای پرتقال به رنگ سفید بوده و در خوشههای کوچکی، به زیبایی در کنارهم رشد میکنتد. تمامی قسمتهای شکوفه پرتقال در فرایند ساخت رایحه به کار میروند. پوست این میوه مبنای اسانس را تشکیل میدهد. برگهای این میوه مبنای روغن پتیگرن را تشکیل میدهند و گلهای زیبای سفید آن از ترکیبات اصلی در تولید روغن نرولی به شمار میروند.
تمامی قسمتهای این گیاه در صنعت تولید عطر حائز اهمیت هستند.
خواص و کاربردهای روغن شکوفه پرتقال
اسانس روغنی شکوفه پرتقال برای آرامش ذهنی شما بسیار مفید است! نرولی علاوه بر بوی شیرینی که دارد، در کمک به رفع اضطراب و استرس نیز موثر است. اثر آرامشبخش آن بر ذهن به کاهش تپش قلب کمک کرده و حتی میتواند در رفع بی خوابی نیز موثر باشد.
شکوفه پرتقال و روغن آن به دلیل خواص آرامبخشی که دارند به عنوان داروی عشق نیز شناخته میشوند که برای آرامش اعصاب نیز به کار میروند. در مراسم سنتی ازدواج در جنوب اروپا شکوفههای پرتقال را اغلب در دسته گل عروس یا سربند عروس قرار میدهند.
شکوفه پرتقال رایحه عسلی و عمیقی دارد که تداعیکننده بوی تند گلهای تازه است. شکوفه پرتقال، رایحهای مست کننده دارد که بسیار به رایحه گل یاس شبیه است.
اسانس روغنی شکوفه پرتقال از طریق فرایند تقطیر بخار شکوفههای درخت پرتقال استخراج میشود. برای تولید تنها نیم کیلوگرم از این اسانس، به 450 کیلو شکوفه پرتقال نیاز است که همین امر آن را به یکی از گرانترین اسانسهای مرکبات در جهان تبدیل کرده است. رایحهی اسانس شکوفههای پرتقال، ترکیبی شاداب ، باطراوت و شیرین از نتهای گل و مرکبات است.
رایحه آن به تنهایی به حدی دلپذیر است که منجر به کاهش استرس میشود، اما فواید درمانی شکوفه پرتقال بسیار فراتر از این بوده که میتوان آن را به تغییرات بیولوژیکی ناشی از محرکهای شیمیایی در بدن نسبت داد. اسانس روغنی شکوفه پرتقال از لینالول (یک ترکیب ضدمیکروب و ضدعفونیکننده)، مونوترپنهایی نظیر لیمونن و پینن (عوامل محرک، ضداحتقان، و ضدسرطان)، لینالیل استات (که در صورت ترکیب با لینالول به عنوان یک عامل ضدالتهابی عمل میکند) و نرولیدول (ضدباکتری، ضدقارچ و آنتی اکسیدن) تشکیل شده است.
مزایای شکوفه پرتقال برای سلامت
هنگام استفاده از این اسانس در رایحه درمانی، تمامی این ترکیبات، همراه با یکدیگر به ایجاد اثرات التیامبخش در بدن کمک میکنند. خواص درمانی این اسانس کاملاً شناخته شده است. درواقع، روغن شکوفه پرتقال از دوران مصر باستان به عنوان دارو استفاده میشده است. ما در اینجا صرفاً به برخی از مزایای آن برای سلامت جسم و روح اشاره میکنیم.
کاهش سطح کورتیزول
اغلب ما کورتیزول را یک هورمون شرور میدانیم که هنگام تجربه استرس مزمن سر به فلک میکشد! در حالی که شکوفههای پرتقال نمیتوانند عوامل بیرونی که باعث اضطراب شما میشوند را رفع کنند، با این حال مطمئناً میتوانند پاسخ بیولوژیکی شما به آن را تحت کنترل قرار دهند. در مقالهای که در مجله پزشکی و جایگزین مبتنی بر شواهد منتشر شد، اثرات استنشاق اسانس شکوفه پرتقال بر غلظت کورتیزول بزاقی مورد بررسی قرار گرفت که حاکی از کاهش چشمگیر در سطح کورتیزول بیماران بود. در مقاله دیگری که در مجله روانپزشکی بیولوژیکی منتشر شد نیز خواص ضداضطرابی این روغن اثبات گردید.
کاهش فشار خون
در مطالعه فوق همچنین اعلام شد که درمان با شکوفههای پرتقال منجر به کاهش سطح فشار خون در شرکت کنندگان مبتلا به فشار خون مرزی و فشارخون بالا میشود. اگر بهخاطر استرس مزمن قادر به کنترل فشار خون خود نیستید، رایحهدرمانی با شکوفه پرتقال را امتحان کنید.
بهبود علایم یائسگی
در مقالهای که در سال 2014 منتشر شد، اثرات اسانس روغنی شکوفه پرتقال بر زنان یائسه مورد بررسی قرار گرفت و یافتهها حاکی از بهبود سطح استروژن، غلظت کورتیزول سرم، میزان تپش قلب و فشار خون دیاستولیک بود. علایم یائسگی میتواند آزاردهنده و گاهی ناتوانکننده باشد، اما این درمان طبیعی میتواند به کنترل آن کمک کند.
کاهش التهاب
در مقالهای که در نشریه داروهای طبیعی منتشر شد، این نکته مطرح گردید که ترکیباتی مانند لینالیل استات در شکوفه پرتقال از قدرت کاهش التهابهای حاد و مزمن برخوردارند. این ترکیبات همچنین میتوانند به کاهش حساسیت به درد کمک کنند. در صورتی که از شرایط التهابی دردناک و صعبالعلاج مانند آرتریت روماتوئید یا فیبرومیالژیا رنج میبرید، این میتواند خبر خوبی برای شما باشد.
اقدام به عنوان یک ماده ضدمیکروب
بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله علوم بیولوژیکی پاکستان، اسانس شکوفه پرتقال در مبارزه با شش نوع باکتری، سه نوع قارچ و دو نوع مخمر موثر است. احتمالا وجود نرولیدول و لینالول در این عملکرد ضدمیکروبی نقش دارند. هنگامی که روغن به صورت موضعی بر روی عفونتهای پوستی استفاده شود، اثرات ضدباکتریایی به سطح بهینهای میرسند، اما استنشاق روغن در طول فرایند رایحه درمانی همچنین میتواند عفونتهای داخلی را درمان کند.
ضداسپاسم
تحقیقات حاکی از این است که روغن شکوفه پرتقال در کاهش انواع اسپاسمهای عضلانی و شرایط مرتبط با آن از گرفتگیهای عضلانی ناشی از ورزش گرفته تا گرفتگی شکمی ناشی از اسهال نقش دارد. با توجه به خواص ضداسپاسم و ضداسترس این روغن، تحقیقات نشان داده که رایحه درمانی با شکوفه پرتقال همچنین میتواند در کاهش سردرد، به ویژه سردردهای تنشی موثر باشد.
ضد تشنج
مطالعهای انجام گرفته در سال 2014 نشان داد که اسانس روغنی شکوفههای پرتقال حتی دارای خواص ضد تشنج بسیار قدرتمندی نیز هستند که فعالیت الکتریکی مغز را جهت کنترل تشنج مدیریت میکنند. هیچ پایانی برای مزایای شکوفههای پرتقال وجود ندارد!
آیا شخصیتتان گُلی است؟!
عطر شکوفه پرتقال یک حس نوستالژیک به همراه دارد. حس درخت حیاط خلوت در خانه کودکیتان. احساس نسیم بهاری در گردش. احساس یک نسیم ملایم تابستانی با بوی پرتقال تازه.
گلها همیشه وسیلهای برای ابزار احساسات بودهاند. انسانها همواره در تلاشند تا اسانس گل را به کلمات و احساسات تبدیل کنند. تبدیل اسانس گل به عطر، یکی از این راههاست که به رساندن مفهوم و شخصی سازی خلق و خوی و تمایلات کمک میکند.
ارتباط نوع شخصیت شما به عطر دلخواهتان صرفاً یک افسانه نیست، بلکه واقعیتی است که علم نیز آن را تایید میکند. مغز ما دارای یک مرکز بویایی است که انواع مختلف بوها را تشخیص میدهد. این مرکز با سیستم لیمبیک مغز ارتباط دارد که بر وابستگیهای عاطفی و علایق ما نظارت دارد. این سیستم با انواع واکنشهای احساسی مانند ترس، لذت، علاقه، اشتیاق، اشتها و خاطرات دلپذیر و …. سر و کار دارد.
افرادی که به رایحه شکوفه پرتقال علاقه دارند، به لحاظ شخصیتی انسانهایی خونگرم و بخشنده هستند. آنها ویژگیهای دلپذیر و مطلوبی دارند. آنها انسانهایی برونگرا، اهل ورزش و عاشق طبیعت بوده و از عوامل بانشاط، تمیز و انرژی بخش لذت میبرند.
«گُلی» یک شخصیت خانمانه را توصیف میکند. رمانتیک و جسور و در عین حال، مطمئن و متکی به خود. روغن شکوفه پرتقال، در ترکیب با سایر نتهای میوهای یا گلی، موفق به خلق یک شخصیت عجیب و غریب میشود.
اگر شخصیت شما در گروه بوی مرکبات تازه توصیف شود، بنابراین شما شخصیتی خونسرد، آرام، حسابگر، خوددار و آسانگیر اما سازمانیافته دارید و مثل یک رایحه شاداب و تازه، پرانرژی و سرزنده هستید.